logo1
 logo
Dostosuj:

Osoby starsze, które borykają się z problemem cukrzycy, powinny przede wszystkim zadbać o prawidłową dietę. W większości przypadków seniorzy bardzo niechętnie zmieniają swoje nawyki żywieniowe. Zmiana przyzwyczajeń związanych z odżywianiem bywa niełatwym zadaniem. Dom seniora Senior Residence dokłada wszelkich starań, aby podopieczni każdego spożywali zdrowe, pełnowartościowe pokarmy, ponieważ jest to najskuteczniejsza forma leczenia cukrzycy. Dodatkowo zdrowa dieta przynosi korzyści dla całego ciała i pozwala uniknąć różnych innych schorzeń, takich jak np. choroby układu krążenia.

Zasady zdrowego odżywania u osób starszych z cukrzycą

  • Należy jeść 4-5 posiłki dziennie o regularnych porach.
  • Należy unikać smażenia i pieczenia potraw. Znacznie zdrowsze są inne sposoby przygotowywania potraw, takie jak np. gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie bez dodatku tłuszczu, grillowanie.
  • Podczas przygotowywania posiłków należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny poszczególnych produktów.
  • Trzeba ograniczyć ilość spożywanych słodyczy, dań gotowych i fast foodów.
  • Należy ograniczyć ilość spożywanej soli oraz cukru.
  • Trzeba bezwzględnie zrezygnować z palenia tytoniu i ograniczyć ilość spożywanego alkoholu.
  • Oprócz zdrowej diety należy pamiętać też o aktywności fizycznej. W przypadku osób starszych zalecane są jak najczęstsze spacery, pływanie, nordic walking, taniec.

Co jeść, a czego nie jeść?

W diecie dla seniorów z cukrzycą nie powinna zabraknąć żadnych składników odżywczych, jednak ważne jest ich odpowiednie dawkowanie. Warto również unikać pewnych niezdrowych produktów.

Przede wszystkim należy zrezygnować z węglowodanów prostych i zastąpić je złożonymi. Osoby starsze powinny więc sięgać po płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy i makaron razowy. Znajdujące się w nich węglowodany mają dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu we krwi.

W diecie dla cukrzyków ważną rolę odgrywają tłuszcze. Nie może w niej zabraknąć oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego, trzeba jednak unikać smalcu i margaryny. Zamiast wędliny, pasztetu, parówek, ciast i słodyczy należy wybierać zdrowe ryby, orzechy, pestki i nasiona.

Podstawą diety powinno być białko znajdujące się w chudym drobiu, rybach, chudej wieprzowinie i wołowinie. Znajduje się ono również w nabiale, jajkach i roślinach strączkowych.

Oczywiście zdrowa dieta seniorów powinna opierać się przede wszystkim na warzywach i owocach. Polecane są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, rukola, jarmuż i szpinak, a także brokuły, pomidory, ogórki, rzodkiewki. W przypadku owoców warto sięgać po arbuzy, grejpfruty, truskawki, jabłka, ananasy.