> > 508-jak-zadbac-o-dobra-diete-dla-seniora

W naszym domu opieki doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że tajemnicą długowieczności jest racjonalne i zdrowe odżywianie, w którym nie zabraknie podstawowych trzech makroskładników jak węglowodany, tłuszcze i białka, ale pokarm stanie się źródłem naturalnej suplementacji naturalnej organizmu we wszelkie witaminy i mikroelementy. Dlatego poza dobrze skomponowaną dietą, smacznym jadłospisem oferujemy osobom starszym niezbędną dla utrzymania odpowiedniego poziomu przemiany materii porcję ruchu.

Co powinny jeść osoby starsze?

W przypadku żywienia osób starszych należy unikać wysoko przetworzonych produktów, fastfoodów czy gotowych produktów garmażeryjnych i słodyczy. Są one przesycone tłuszczami trans, które negatywnie odbijają się na samopoczuciu seniorów.

W dobrze zbilansowanej diecie seniora powinny się znaleźć produkty, które dostarczą organizmowi nie tylko energii, ale również zaopatrzą ciało w podstawowe witaminy takie jak:.

  • A (jajka, ryby, warzywa),

  • B2 (mleko, jajka, zboża, warzywa liściaste),

  • D (jajka, mięso, mleko, ryby),

  • B6 (ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, mięso, warzywa),

  • B12 (mięso, mleko, jajka),

  • C (owoce, warzywa, ziemniaki),

  • E (oleje roślinne, warzywa).

Nie można zapominać oczywiście o mikroelementach i pierwiastkach takich jak wapń, cynk, selen, żelazo.

Jak komponować tygodniowy jadłospis osoby starszej?

W przypadku gotowania dla osób starszych kluczem do dobrze ułożonej diety jest odpowiednie rozplanowanie posiłków mięsnych i ryb. Warto zwrócić uwagę na fakt, by w każdym tygodniu menu seniora zawierało:

  • 3 razy ryby,

  • 2 razy mięsa,

  • 2 razy warzywa strączkowe.

Co jeszcze warto pamiętać przy organizowaniu diety dla seniora?

Wiele osób starszych, boryka się z problemem ograniczonego apetytu. Przyczyn może być kilka, nie koniecznie związane są one ze stanem chorobowym seniora. Niekiedy przyczyn należy upatrywać gdzie indziej. Brak apetytu związany być może z nadmierną suchością w ustach, protezami zębowymi czy ubytkami w jamie ustnej, co w połączniu z ograniczonym węchem może wpływać negatywnie na apetyt. Ważne jest, aby dieta seniora była różnorodna, zmienna. Zawsze powinna być lekkostrawna, przyjazna wątrobie i utrzymaniu niskiego ciśnienia krwi, ale nie powinna opierać się stale na tym samym scenariuszu produktowym.